neděle 21. června 2020

Transcendentní příčina alkoholismu a výklad snu. Filmové příklady archetypu animy / Velké matky

Po téměř třicetiletém úsilí, které jsem věnoval pátrání po skutečných příčinách alkoholismu, jsem konečně dospěl k uspokojivému výsledku.
C. G. Jung tvrdí, že alkoholismus způsobuje (u mužů) anima, která muže rozpouští zevnitř. Spirit je nahrazen spiritusem jako novodobým typem spirituality. Ta se v určitém období života nekompromisně hlásí o slovo v podobě hledání smyslu života.
Nevědomí - Carl Gustav Jung
"Nevědomí (Carl Gustav Jung)"
Strávil jsem roky na duchovních seminářích a čtením indických a tibetských knih. Teprve ve věku 45 let se mi zdál tenhle sen:
"Okouzlující představená kostela (ve snu vypadala jako slavná herečka) mne zve, abych vstoupil do svého kostela, do její církve, která v onom kostele pořádá rituály za přispění opojných substancí. Byla divoká, rozevlátá, šťastná a svůdná. Její tmavé vlnité vlasy tvořily omamné vzdušné víry a zvoucí oči zpod přivřených víček slibovaly cokoli." 

Nepřikládal jsem snu zvláštní váhu. Protože po letech duchovní praxe, hinduismu, buddhismu, křesťanství a šamanismu zůstal mou jedinou skutečnou "spiritualitou" chlast, vytěsnil jsem sen jako banální a příliš vulgární. Po nějaké době jsem si ale procházel sny, které jsem si zapsal a narazil jsem na něj znovu. V tu chvíli jsem jej pochopil:
Představená kostela jako anima (podle Junga je ženský aspekt ve snu vždy anima a nemusí mít ani ženskou podobu) mne zve k zasvěcení Velké matce (kostel ve snu reprezentuje církev, tedy matku a vazbu na ni / na rodiče). Zasvěcení se nám civilizovaným mužům nedostává v našem prostředí jinak, než formou maturitní "zkoušky z dospělosti" či prvním setkáním (křestem) s alkoholem. Proto také kněz v kostele ve snu úplně chybí. Funkci starého moudrého muže, který má u přírodních národů na starost zasvěcení chlapců a jejich přechod do světa dospělých mužů, přebírá v našem světě žena, ať už fyzická matka nebo učitelka/y ve školách.

"Při takovém zjištění je nutno spokojit se s pocitem beze slov, který je však plný tušení a má větší cenu než důvtipný žvást."
— Carl Jung 


Splynutí s Velkou matkou znamená naplnění smyslu bytí, kdy existence nachází smysl sama v sobě jen tím, že existuje. A snad je to i příslib kompenzace nepřítomnosti fyzické matky v postnatální fázi života jako důsledek medikalizovaných porodů v dobách reálného socialismu. 

Velkou matku najdeme jako Královnu Říše fantazie v Nekonečném příběhu:


nebo v seriálu Ally McBeal:


A ve snu (!) o zkažené představené kostela a "Zasvěcení" v pilotním dílu seriálu Californication:

Nacházíme-li paralely v mytologii, literatuře a filmu, jde o archetypy a kolektivní nevědomí. Tedy něco, s čím se v rámci dosažení psychické svobody neboli individuace nemusí vypořádávat jen jednotlivec, ale celé společenství. Proces individuace osobnosti znamená skloubení protikladů, integraci principu opačného pohlaví (anima / animus). (Samotný Jung o tom asi nejsrozumitelněji píše v textu s názvem Transcendentní funkce, Výbor z díla II.)
Neboť čím jsou tyto protikladné principy v osobnosti skrytější, tím silněji působí. Katastrofou, kdy nevědomí získá tak silný energetický náboj, že dochází k jeho surovému vpádu do vědomí, je závislost na alkoholu, drogách, moci, sexu, jídle nebo sociálních sítích. Na chvíli nám udělají dobře, ale své celistvosti se tak dál vzdalujeme.
__ 
Ještě si můžete přečíst třeba o tom, kde se bere anima nebo si poslechnout podcast o protialkoholní léčebně.

Žádné komentáře: